Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Választás 2014 - IV.

Térjünk észhez!
 

Elemzéseket olvasva, közéleti megszólalásokat hallgatva, látva  gyakran szembe találjuk magunkat a párt- szimpatizáns, hívő, tábor szófordulatokkal. A sportból tartós bérletbe vett kifejezéseknek semmi helyük a politikai, közéleti szótárban. A politikai gondolkodás, véleménynyilvánítás és hovatartozás nem hasonlítható egyetlen sportág bajnokságához sem. A közéleti szerepvállalás - még ha csupán az otthon falai között zajlik gondolati szinten, és csak négyévente, a szavazófülke magányában testesül meg - nem vethető össze egy sporteseményen való megjelenéssel. Szomorú, de a magyar választópolgár szurkolóvá vált, azzá változtatta az elmúlt húsz év politikai fejlődése(?). A politikai elit szurkolóként bánik velünk, akként szólít meg, időnként bedob egy-egy tetszetős cselt, néha elhasal, szimulálva jajgat egy kicsit, s mindezért elvárja, sőt követeli az elismerést - taps vagy pfújolás formájában. Derűs egykedvűséggel szemléli, ahogy a csapatok táborai a meccseken egymásnak esnek, s ahogy két mérkőzés között készülnek a harcra, fenekedve, vicsorogva, kedvencük mezét szorongatva, az ellenét lehetőség szerint lábbal tiporva, de inkább elégetve.
A politika és a társadalom régesrég eltávolodott egymástól, két külön kaszt, pontosabban a politika a kaszt, a társadalom a táptalaj, amin az elit élősködhet. Gyalázat, hogy mára az egyetlen kapcsolatot a kettő között az a hamis érzelmi szál jelenti, amelynek valódi ereje meg sem közelíti egy igazi szurkoló és a kedvenc csapata közti kötődés erejét. A politika és a társadalom kapcsolata olyan, mint a hegyoldalban fölfelé pöfögő, gőzmozdony vontatta szerelvényé, ahol a mozdony mindenképpen fel akar jutni a hegy tetejére, ezért apránként sorra leoldja  a teherré váló kocsikat. Magával húzza a szeneskocsit és az első osztályt, a többiben ülők pedig azt veszik észre, hogy egy darabig messziről, lassulva követik a mozdonyt, de valójában elkezdtek lefelé gurulni. Mindeközben az elöl haladók lelkesen integetnek az ablakokban - gyertek, gyertek! A hátrafelé haladó kocsik utasainak jelentős része pedig vidáman visszainteget - jövünk, jövünk!
Nem. A magyar választópolgár nem szimpatizáns, nem hívő, nem szurkoló. Akkor sem az, ha eddig annak is nevelték. Ne legyen az. Ne alkosson táborokat, főképp ne ellentábort. Azért senki se menjen el a következő hét vasárnapján szavazni, hogy utána karját hajlítva, öklét lendítve ordíthassa: nesze, te rohadt mocsok... (zsidó, fideszes, komcsi, fasiszta, ballib...stb-stb-stb.) Nem. A magyar választópolgár legyen jobb- vagy baloldali gondolkodású, radikális vagy liberális, középutas vagy kétkedő, legyen bármilyen - de gondolkodó. Vállalja, vállalhassa szabadon a nézeteit, vegyék komolyan, vegyék emberszámba. Április 6-án nem a bajnokság legnagyobb derbije következik. Április 6-a az a nap, amikor bizonyíthatjuk, felelősen gondolkodó, a sorsunkról önállóan dönteni akaró és dönteni képes állampolgárok vagyunk. Aznap senki se legyintsen, mondván, engem a foci nem érdekel.

március 28.

0 Tovább

Választás 2014 - III.

Kizárólag szorgalmas olvasók figyelmébe!
 

Mini sorozatunk II. fejezetében a politikai programokat nem olvasók táborához szóltunk, ez alkalommal az erre hajlandókat kérjük - tekintsék át a választáson induló pártok által kidolgozott anyagokat. A hangsúly a kidolgozáson van, alapállásunktól függetlenül tiszteljük meg a pártokat, az országot és magunkat azzal, hogy figyelmet szentelünk a nem kevés munkával összeállított programokra. Ha nem vagyunk tisztában a pártok meghirdetett jövőképével, hogyan tudnánk számon kérni a munkájukat a következő ciklusban?
Számos politikai szócsata során elhangzott a jól ismert mondat - x vagy y pártnak nincs is programja. Jelentjük - van. Az alábbiakban a parlamentbe kerülésre valódi eséllyel pályázó pártok felsorolása következik, abban a sorrendben, ahogy azt a Nemzeti Választási Bizottság a március 4-i ülésén kisorsolta. A hivatkozások az adott párt programját nyitják meg egy külön oldalon.

FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG, KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT
A kormányzó pártnak nincsen újonnan kidolgozott, hagyományos értelemben vett programja. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján, március 19-én elmondott beszédében kifejtette, a korábbi, 2010-es programot kívánják folytatni.
a beszéd
a 2010-es program

LEHET MÁS A POLITIKA
program

MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, EGYÜTT - A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA, DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT, MAGYAR LIBERÁLIS PÁRT
A kormányváltó erők 8 pontba foglalták azokat a területeket, amelyeken mindenképpen változtatnának. Ezen felül a pártcsoport összes pártja kidolgozta a saját programját.
8 pont
MSzP
Együtt-PM
Demokratikus Koalíció
Magyar Liberális Párt

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM
program

Olvasson, gondolkozzon, szavazzon!

március 25.

0 Tovább

Választás 2014 - II.

Mondd, te kit választanál?
 

Mit tehet akkor, ha eldöntötte, hogy élni kíván a választójogával, de nem tudja, kire adja le a voksát? Mi okozhatja a bizonytalanságát? Az okokat felsorolni is nehéz, álljon itt néhány példa:

  • nem elkötelezett híve és/vagy tagja egyik pártnak sem,
  • nem követi figyelemmel a közélet eseményeit, ezért tájékozatlan,
  • bizalmatlan,
  • az Önre zúduló nyilatkozatáradat és médiadömping összezavarta a gondolatait, nem tudja eldönteni, kinek higgyen,
  • senkitől sem kap valódi segítséget,
  • nem képes átlátni a pártok kínálta megoldások lehetséges következményeit,
  • nincsen ereje, kedve, ideje elolvasni a pártok programjait, stb.


Amennyiben a felsoroltak miatt, vagy bármely más okból kifolyólag döntésképtelennek érzi magát, ennek ellenére mégis szavazni szeretne, egyetlen dolgot tehet - az egyéni érdekeit szem előtt tartva elemzi a saját helyzetét. Ehhez elegendő egy kevés idő és világos gondolatok. Írja össze, hogyan alakult az elmúlt négy éve. Érdemes néhány alapkategóriába gyűjteni a kérdéseket, és azok mentén nekilátni az összegzésnek. Ezek lehetnek a következők: munka, szabadidő, pénzügyi helyzet.

Munka
Folyamatos munkalehetőség?
Szakmai-, anyagi előrelépés lehetősége?
Kielégíti a munkája? Megfelel a kreativitásának? Jó helyen van?
Ha bármely kérdéssel kapcsolatosan hiányérzet alakult ki Önben, kapott-e segítséget?

Szabadidő
Sportol rendszeresen?
Jár moziba, színházba, kulturális eseményekre? Vásárol és olvas rendszeresen könyvet?
Tud pihenni minden évben? Milyen gyakran jár nyaralni, telelni, szokott-e utazni?
Egyáltalán - ki tudja magát pihenni akár aktívan, akár passzívan?

Pénzügyi helyzet
Képes fedezni a megélhetését, fizetni a számláit?
Tud rendszeresen félretenni?
Van a tulajdonában ingatlan, gépjármű, egyéb értékes ingóság? Tudott vásárolni e kategóriákban ez elmúlt időszakban?
Amennyiben nehéz anyagi helyzetbe került, kapott hathatós segítséget?

A kategóriák és a kérdések köre szabadon bővíthető, nem ejtettünk szót oktatásról, egészségügyi ellátásról - nagyon sok mindenről. A kérdésekre adott válaszok értékelése során vegye figyelembe a saját zsenialitását vagy tökéletlenségét, azaz ne hárítson el magáról mindent felelősséget. Ha Ön családban él, a kérdéseit természetesen a családjára is vonatkoztassa. A kérdéseire adott válaszait összegezve el kell tudnia dönteni - jól érzi-e magát vagy sem. Elégedett-e vagy hiányérzete van, esetleg rosszabb annál. Döntenie kell, hogy kire szavaz. Éljen a jogával.

március 22.

0 Tovább

Választás 2014 - I.

Magyarország szabad?
 

Természetesen - igen, és ezt a világszerte elismert nemzetközi civil szervezet, a Freedom House idei jelentése is igazolja. Az FH értékelése szerint a politikai jogok tekintetében 1-es, a polgári szabadságjogok vonatkozásában 2-es a megítélésünk. Az értékelési rendszerben 1-2,5 között számít szabadnak egy adott ország. Érdemes tudni, 2011-ben a polgári szabadságjogok kategóriájában is 1-esre értékelték országunkat, az osztályzat 2012-ben romlott egy egész ponttal.
Erre akár legyinthetnénk, mégse tegyük, az egypontos rontás az összesen 2,5 pontnyi terjedelemben sokatmondó adat.
A Freedom House jelentős létszámú, magasan képzett szakértőgárdája az alábbi területeken vizsgálja egy adott ország szabadságfokát:

  • a civil társadalom,
  • a demokratikus kormányzás,
  • a választások,
  • az egyesülési szabadság,
  • a véleménynyilvánítás szabadsága,
  • az emberi jogok védelme,
  • a kormányközi szervezetek,
  • az Internet szabadsága,
  • az LMBTI jogok,
  • a sajtószabadság,
  • a vallásszabadság,
  • a jogrend,
  • a nők jogai.

A szervezet részletes elemzést nem közölt Magyarországról, de vélhetően tudományos igénnyel kidolgozott vizsgálati módszereket alkalmaznak, így jelentésüket minden bizonnyal tárgyilagosnak tekinthetjük.
Hazánk a politikai jogok területén érte el a legjobb minősítést. A választások közeledtével nem árt ismételni: Magyarország minden egyes választásra jogosult állampolgára szabadon dönthet, kire és mely pártra adja le a voksát április 6-án. A szabadság egyik igazi fokmérője, vajon tudunk-e élni az általa biztosított jogokkal.
Ne hagyja kihasználatlanul a négyévente kínálkozó lehetőséget, amit a szabad választás nyújt számunkra. Minden negyedik évben ez az egyetlen nap, amikor önálló egyénként, magyar állampolgárként alakíthatja a következő négy esztendő Magyarországának arculatát. Éljen a jogával.

március 19.

0 Tovább
12
»

ideaMe

blogavatar

Az ideame.hu kiemelt blogtartalma. Olvasson, gondolkozzon! Egy kicsit többet!

Utolsó kommentek