Ki a jó politikus?
 

Aki azt mondja, amit hallani szeretnénk, vagy aki megmondja, hogy mit akarjunk hallani? Aki lenézi, megveti, sárba tiporja az ellenfelét, vagy aki csak eljátssza mindezt, kielégítve a zakója szélébe csimpaszkodó, vigyorgó-vicsorgó tömeget? Aki elhiteti velünk, hogy nekünk jó, sőt egyre jobb? Vagy aki az ellenkező végletbe esve nemzethalált jövendöl? Aki mindenáron megfelel a rá szavazók elvárásainak, vagy aki minden körülmények között emberi tud maradni?
A politika egyre inkább  - sajnos, nem az egész országot magába foglaló - gazdasági vállalkozás, a piacról él, és a piacra termel. Előbbre való a termék eladhatósága, ennek megfelelően előtérbe kerül a reklám, amely természeténél fogva gyakran megtévesztő. A valódi tartalomnál lényegesebb a külcsín - hamarabb észrevenni valamit, ha csillog-villog és még zörög is. A magyar politikai elit, tisztelet a kivételeknek, egyetlen terméket dob piacra - saját magát. Egyetlen célt lát maga előtt, a piacon maradni, de bármi áron. Az ár pedig magas, nekünk, választóknak elképzelhetetlenül sokba kerül. Politikusaink közül sokan - ismét elkerülve az általánosítást - a legmodernebb kor piaci politikájának csúcsvállalkozói. A valódi értékteremtés mellőzésével képesek jelentős értékeket felhalmozni - saját maguknak. Ügyesen egyensúlyozva a lehet-nem lehet, a szabad-de már talán nem is törvényes határvonalán. Időnként ugrálniuk sem kell a vonal két oldalára, egyszerűbb a vonalat áthelyezni.
Rossz mintát adnak. A mögöttünk hagyott 8-10 év talán legfájóbb tapasztalata - a felnövekvő fiatal generáció elfordulása, menekülése. Nemhogy nem nőtt ki az elmúlt időszakban egy új, fiatal politikai mozgalom vagy párt, de a meglévőkben is alig-alig akad új arc, fiatalos lendület, tiszta gondolat. A magyar politikusok azt a lassan, de biztosan széteső tésztát gyúrják, gyömöszölik, amiből már rég kenyeret kellett volna sütni, de élesztő híján nem jutnak semmire.
Ki a jó politikus? Mielőtt kiszemelné a jelöltjét, vagy szavazatával megerősítené a korábbi választottját, olvassa el az alábbi listát, gondolkodjon el a felsorolt fogalmak jelentésén.

  • szolidaritás
  • feddhetetlenség
  • áldozatvállalás
  • nagyvonalúság
  • lemondás
  • hitelesség

A lista szabadon bővíthető.
Jó választást.

március 31.