ideaMe a negatív retorika ellen -
Az ideaMe egyetlen szempont alapján értékeli a közszereplők szóban vagy írásban történő megszólalásait - a kimondott vagy leírt gondolatok vajon elősegítik-e a magyar társadalomban a gyűlölködés felszámolását, a megbékélést.

 

BRAVÓ! - Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a választás éjszakáján, április 6.

A miniszterelnök egészében korrekt, a más pártokra szavazókat nem bántó győzelmi beszédet tartott.
Két pici ejnye:
A "Magyarország a legegységesebb nemzet Európában" kijelentés alatt Orbán Viktor nyilvánvalóan a nemzeti oldal egységére gondolt, hiszen a szövegkörnyezetben az európai pártok eredményeihez hasonlítja a Fidesz-KDNP választási győzelmét. Remélhetőleg nem arról van szó, hogy a más pártokra voksoló vagy nem szavazó, összesen kb. 6 millió honfitársunkat a miniszterelnök nem tekinti a nemzet részének.
Az "a választók nemet mondtak a gyűlöletre" ill. "a gyűlölet nem pálya" kijelentések tárgyilagos megközelítés esetén nehezen értelmezhetők. Ismét arra lehet következtetni, hogy a miniszterelnök a saját szavazóira gondolt. Mivel a kormányoldal célja deklaráltan a gyűlölködés felszámolása, és az ideaMe is ezen ügyködik, engedtessék meg egy rövid megjegyzés: úgy nehéz tüzet oltani, hogy az egyik kezünkben vizes vödör, a másikban fújtató.
A két apróságot leszámítva Orbán Viktor győzelmi beszédének értékelése:
BRAVÓ!

EJNYE! - A Kormányváltók beszédei a választás éjszakáján, április 6.

A baloldali pártok vezetői nem gratuláltak a győztesnek, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila külön ki is emelte, nem lehet és nem is akarnak gratulálni az egyenlőtlen feltételek mellett megszerzett győzelemhez. Elfeledték, rossz ellen célszerűbb jóval küzdeni. Elegánsabb, és az ellentéteket kevésbé fokozó megoldás lett volna néhány szóban üdvözölni a győztest, majd akár részletesebben beszélni a külső körülményekről. Bajnai Gordon a választási rendszerről szólva az aljas jelzőt használta. Sem a hely, sem az idő nem tűnt alkalmasnak a durva minősítés alkalmazására, amely szintén a tűz szítására, s nem a megfékezésére szolgál.
EJNYE!

BRAVÓ! - Mesterházy Attila, ATV Egyenes beszéd, április 7.

Egy - vélhetőleg rövid - alvás a történtekre csodákra képes, az MSZP elnöke összeszedetten és önkritikusan nyilatkozott. Az ideaMe értékelési szempontja alapján egyetlen szavába sem lehet belekötni. Ha ez a baloldali gyűlölet, akkor utálkozzunk minél többet.
BRAVÓ!

EJNYE! - Rogán Antal, TV2 Mokka, április 8.

A Fidesz frakcióvezetője interjúalanyként kellemes és gördülékeny volt, pontosan fogalmazott, a választási győzelem felett érzett jogos örömét kulturáltan és szinte hiba nélkül tartotta kordában. Több megnyilvánulása azonban nem felelt meg az ideaMe elvárásainak:

  • A több tízmilliós banki tartozásairól szólva tapintatlanság volt részéről nevetgélni akkor, amikor sok honfitársunk élet-halál harcot vív a felvett hitelek szorításában.
  • A "baloldali gyűlöletkampány" szlogent emlegetve nehéz lesz küzdenie a gyűlölet ellen.
  • A "Bajnai-Gyurcsány romokban hagyott országa" szintén lejárt lemez.
  • A "Simon Gábor - és még ki tudja hány baloldali politikus - százmilliói" kiszólás pedig meggondolatlan, vagy éppen nagyon átgondolt - mindkét esetben helytelen. Amennyiben tudomása van több, a Simon Gáboréhoz hasonló esetről, tegyen feljelentést, ellenkező esetben a kijelentés a rágalmazást súrolja. A közlése nem alkalmas eszköz a gyűlölet visszaszorítására.

EJNYE!